Pelgrimstocht / paarden

Drie jaar geleden, vertrok ik met Meknes en Nikka uit Nederland om ‘thuis’ te vinden. Onderdeel van onze reis was een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Deze tocht was niet makkelijk. We liepen van avontuur naar avontuur. Dagelijks was het een uitdaging om een slaapplaats te vinden, Meknes en Nikka werden maar niet fit, en bijna verloor ik ze aan theileria, een ziekte die wordt overgebracht door teken. Toch leerde ik veel. De lessen waren onuitputtelijk.

 • Volg je dromen
 • Vertrouw op je intuïtie
 • We kunnen meer dan we denken
 • Wees betekenisvol
 • Kijk angsten in de ogen
 • Luister naar de natuur
 • Vertraag
 • Grijp kansen wanneer ze er
 • Wees bescheiden
 • Wees dankbaar
 • Je krijgt wat je nodig hebt

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Zonder enige twijfel is dit een van de meest leerzame periodes van mijn leven geweest. Ik wilde altijd al in vrijheid met mijn paarden werken en door deze ervaring, weet ik dat het kan. We hebben geen controlemiddelen nodig om met ze in contact te zijn. Grootste delen van onze pelgrimstocht liepen ze los, of als er verkeer was aan een neckrope. We leerden elkaar door en door kennen. En ik weet nu ook zeker dat er een andere weg is met paarden. Die van verbinding en positieve bevestiging in plaats van het werken met druk, zoals gebruikelijk is in de paardenwereld. Juist Meknes en Nikka hebben me zoveel geleerd over de essentie van het leven.

Ik ben dankbaar voor alle lessen die ik heb mogen leren. In mijn boek komen al deze lessen aan de orde.